Jednoslovné zaklínadlo, co vám pomůže s návrhem kuchyně? Ergonomie!

Ing. Iva Bastlová, DiS.

Kuchyně není jen nábytek, ale je to také pracoviště. Proto je tak často k tomuto tématu skloňované slovo ergonomie. Než si probereme, co to ergonomie v kuchyni znamená, podíváme se nejdříve na význam tohoto slova obecně.

Název pochází z řeckých základů „ergon“ tedy práce a „ nomos“,což znamená zákon či pravidlo. Zajímavostí je, že tento pojem poprvé použil polský vzdělanec Wojciech Jastrzebowski již v roce 1857.
Pro ergonomii byla dokonce ustanovena i Mezinárodní ergonomická asociace (IEA), která navrhla přesnou definici, jež zní:

„Ergonomie je vědecká disciplina založená na porozumění interakcí člověka a dalších složek systému. Aplikací vhodných metod, teorie i dat zlepšuje lidské zdraví, pohodu i výkonnost. Přispívá k řešení designu a hodnocení práce, úkolů, produktů, prostředí a systémů, aby byly kompatibilní s potřebami, schopnostmi a výkonnostním omezením lidí.“

Tato problematika se dokonce stala vědním oborem, který využívá poznatky humanitních věd – hlavně psychologie práce, fyziologie, hygieny práce, antropometrie, biomechaniky a samozřejmě také technických věd. Přívlastek ergonomický tedy znamená přizpůsobený ergonomickým požadavkům, a to zejména vhodnými rozměry a tvary nástrojů apod.

A jak je to s ergonomií v kuchyni?

Nejčastěji je v této souvislosti zmiňován pracovní trojúhelník, který poprvé použil Henry Ford pro dělníky ve svých továrnách, aby efektivněji pracovali bez větší únavy, a my ho nyní aplikujeme při práci v kuchyni.

Foto: Pečící trouba je ideální ve zvýšené poloze. Foto: Trachea

Foto: Pečící trouba je ideální ve zvýšené poloze. Foto: Trachea

Pracovní trojúhelník

Jde o ideální vzdálenost mezi uskladněním potravin, tedy chladničkou a potravinovou skříní, dále mezi mycím centrem, tedy dřezem a mezi varným centrem, tedy sporákem. Tyto tři vrcholy spojují tři nejdůležitější místa linky. Vzdálenost mezi jednotlivými body by měla být od 1,2 do 2,7 metru a celkový obvod trojúhelníku by měl mít více než 8 metrů. Důležité je, aby do tohoto pracovního prostoru nezasahovala hlavní komunikační zóna - průchozí ulička.

Mezi varným a mycím centrem má místo hlavní pracovní plocha. Nákres: Iva Bastlová

Mezi varným a mycím centrem má místo hlavní pracovní plocha. Nákres: Iva Bastlová

Ergonomie v kuchyni však není jen o pracovním trojúhelníku. Důležité jsou plnovýsuvy, které zabrání tomu, abychom se velmi ohýbali a vyndávali nádobí ze zadní části spodních polic, nebo výklopy u horních skříněk, jež zamezí úrazu do hlavy o dvířka. Ergonomické je také umístění pečící trouby do výšky, abychom zamezili zbytečnému ohýbání. Ve zvýšené poloze může být i myčka a mikrovlnná trouba. Zde ale pozor! Mikrovlnná trouba musí být stále dostupná. Častou chybu je umístění mikrovlny příliš vysoko (většinou na pečící troubu, která je v rovině s pracovní deskou), a tak hrozí opaření horkými pokrmy. Uvažujte o umístění myčky, aby byla blízko dřezu, a současně aby při jejím otevření nevznikla kolize s ostatními dvířky. Myslete na dostatek odkládacích ploch, které jsou při práci s horkými nádobami nepostradatelné. Je třeba se zaměřit i na detaily jako jsou různé vystouplé nebo ostré prvky, jež představují nebezpečí úrazu. Zaměřte se také na tvar úchytek, které vezmete více než tisíckrát do ruky.

Výsuvné systémy jsou nejen více ergonomické než klasické police, ale také přehledné pro uložení všech věcí. Foto: Blum

Výsuvné systémy jsou nejen více ergonomické než klasické police, ale také přehledné pro uložení všech věcí. Foto: Blum

Nezapomeňte:

Při výběru nové kuchyňské linky myslete nejen na vzhled a styl, ale také na praktickou stránku a ergonomii, která vám usnadní každodenní práci.

Taková kuchyně je ta nejlepší!

Díky Úvěru od Buřinky můžete mít novou kuchyni již za 1460 Kč.
Dle nezávislých recenzí Buřinku doporučuje 98 % klientů (hodnoti.me).

Chcete, aby byla kuchyně trendová?

Přečtěte si článek o trendech odkaz.

Kuchyně dnes a včera. Jaké byly kuchyně před rokem 89? Pojďte zavzpomínat.

Projděte si krok za krokem v našem doporučení odkaz.

 

Ing. Iva Bastlová, DiS.

Kdo je?

Iva Bastlová je interiérová designérka, která se oboru věnuje od roku 2002. Navrhuje komplexní interiéry na zakázku a v posledních letech se věnuje také produktovému designu, jako jsou tapety, nábytek, dekorace a další prvky související s bydlením. Kromě návrhářské činnosti vydává odborný magazín Interiéry a publikuje v řadě dalších médiích. Pořádá odborné semináře a školení, kde také přednáší. Organizuje doprovodné programy pro veletrhy o bydlení a navštěvuje řadu zahraničních veletrhů, ze kterých přináší reportáže. Intenzivně sleduje trendy v oblasti interiérového designu, miluje wellness a ráda cestuje.